Gemeentelijke maatregelen vuurwerk voor jaarafsluiting 2022-2023

Beste wijkbewoners,

Wij willen u graag informeren over de gemeentelijke maatregelen tijdens de jaarwisseling 2022-2023.

In maart 2021 heeft de gemeente Heumen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het afsteken van consumentenvuurwerk in Heumen is verboden. Dit lokale vuurwerkverbod geldt het hele jaar en dus ook tijdens de jaarwisseling!

Iedereen van 12 jaar en ouder mag wel kindervuurwerk uit de categorie F1 (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes) het hele jaar door afsteken.

  

Soorten vuurwerk

Consumentenvuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat:

F1, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trekrotjes: dit mag u het hele jaar afsteken. Ook tijdens de jaarwisseling. Alleen dit is toegestaan.

F2, siervuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk zoals rotjes: dit vuurwerk afsteken is tijdens de jaarwisseling in Heumen verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren in Heumen mogen het volgens landelijke wetgeving wel verkopen.

F3, zwaarste soort (knal)vuurwerk zoals honderdduizendklappers: dit vuurwerk afsteken is overal in Nederland verboden voor consumenten. U mag het nergens afsteken en vuurwerkhandelaren mogen het niet verkopen.

F4, professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk (zonder code): dit is overal verboden voor consumenten.

 

Overlast door vuurwerk

Overlast van vuurwerk kunt u op verschillende manier melden.

via de website Verbeterdebuurt geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844! Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen.

Ziet u een situatie met direct gevaar, gewonden of handel in illegaal vuurwerk? Bel dan meteen 1-1-2.