Presentatie over de gevolgen van de keersluis door de gemeente

Nu de voorbereidend werkzaamheden zijn gestart blijkt dat het landschap rond het kanaal behoorlijk is veranderd door het kappen van de beplanting, de mogelijkheden om de hond uit te laten beperkt zijn, en de Jan Ludenlaan wel erg zichtbaar is en voor meer geluidsoverlast en fijn stof zorgt.

Henk van den Berg, Annoesjka Wintjes en Marieke Bos lichten op de algemene ledenvergadering van 26 april 2011 toe wat gemeente Heumen aan deze gevolgen van de keersluis kan doen.

 

Inhoud van de presentatie

Beplanting Oosterkanaaldijk
    Extra aanplant tegen open beleving

    Bomenlaan Oosterkanaaldijk
Hondenuitlaat
Hekken rond werkzaamheden
Effecten van Jan Ludenlaan
    Geluidsoverlast
    Fijn stof
Verkeerssituatie op Oosterkanaaldijk

Klik hier om de presentatie van de gemeente te downloaden

Henk van de Berg is wethouder met ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. Henk beantwoordt de vragen en licht het een en ander toe.

Annoesjka Wintjes is coördinator voor het wijkgericht werken, is de contactpersoon van de gemeente voor Rijkswaterstaat en Besix voor de keersluis en geeft de presentatie over de gevolgen.

Marieke Bos werkt bij de afdeling fysieke leefomgeving en heeft het opstellen van beplantingsplannen in haar takenpakket. Hiervoor heeft zij overleg met een aantal wijkbewoners en het wijkplatform.

Beplanting Oosterkanaaldijk

Extra aanplant tegen open beleving

Het kappen van de beplanting tussen kanaal en dijk wordt door inwoners als ware kaalslag ervaren. Het redelijk gesloten landschap is ineens een open landschap geworden. De gemeente heeft zich voor de kap niet gerealiseerd wat voor impact dit op het uitzicht zou hebben voor de wijk Hoogenhof. De verplichte compensatie die Rijkwaterstaat moet doen voortvloeiend uit de boswet, is ingezet bij het dassencompensatieplan.

Nieuwe aanplant om de gevolgen ter plaatse wat te verzachten moet uit het budget van de gemeente komen. Een aantal wijkbewoners heeft de gemeente benaderd met de vraag of er extra nieuwe beplanting kan komen tussen wijk en kanaal. De gemeente heeft hierover overleg gepleegd met deze bewoners en het wijkplatform. Het resultaat is een eerste voorstel en verkenning voor extra aanplant.

 

Dit eerste voorstel behelst beplanting bij:

  • de Toom

Hier is het mogelijk de oorspronkelijke beplanting te herstellen. De mogelijkheid voor eventuele extra aanplant wordt echter beperkt door de aanwezigheid van een speeltuin en de watergang.

Er komt een discussie op gang over de soort extra beplanting aan de Toom. De aanleiding voor deze discussie is het huidige onderhoud en snoeibeleid ter hoogte van de Toom. Regelmatig worden tijdens het maaien van het gras de struiken die bij de Toom aan de voet van de dijk staan mee gemaaid. Hierdoor is ondertussen een deel van de struiken dood en kunnen de andere struiken niet mooi uitgroeien en zien ze er zeer armetierig uit. (Net zoals trouwens in de rest van de Hoogenhof). Een ander onderhouds- en snoeibeleid is volgens aanwezige wijkbewoners wenselijk, als er nieuwe aanplant komt.

Ze willen graag inspraak over de soort beplanting. Door de gemeente wordt uitgelegd dat dit eerste beplantings-ideeën zijn die te zijner tijd aan de aanwonenden, het wijkplatform en de rest van de wijk worden voorgelegd.

  • de Hoef

Hier is het mogelijk extra struiken aan te planten met behoud van de zichtlijnen.

Over de beplanting op deze locatie komt verder geen discussie op gang. Geen van de aanwezigen geeft te kennen tegen extra beplanting op deze plaats te zijn. Wel wordt dezelfde kanttekening met betrekking tot onderhoud gemaakt.

 

Bomenlaan Oosterkanaaldijk

De beuken zijn op de Oosterkanaaldijk zijn erg slecht. Zestig van de honderd bomen gaan binnen enkele jaren dood. De aftakeling van de bomen wordt versneld doordat extra zonlicht op de stam van de bomen valt, na het kappen van de bomen en struiken aan de voet van de dijk. De grond is eigenlijke te nat voor beuken, wat mede verantwoordelijk is voor de slechte staat van de beuken. In een deel van de kruinen van de beuken zijn dode takken te zien, die af kunnen breken. Dit komt ter plaatse de veiligheid niet ten goede.

Het beste is het om alle bomen in één keer te vervangen. Dan ontstaat na verloop van tijd weer een mooie laan met aan weerszijden even grote bomen.

Er ontstaat een discussie in de zaal of dit wel wenselijk is en of er een alternatief mogelijk is, zodat de bomen niet in één keer vervangen hoeven te worden.

Er kan in principe iets gedaan worden om de beuken beter te beschermen tegen het zonlicht door de stam van de boom te voorzien van een ‘jasje’. Dit heeft echter alleen zin voor bomen die er niet al te slecht aan toe zijn.

Een extra probleem is dat de wortels aan kanaalkant ook beschadigd zijn na het verwijderen van de wortels van de gekapte struiken en bomen. Bomen die het al moeilijk hebben kunnen zo’n extra aantasting nauwelijks overleven.

Voorgesteld wordt om ter hoogte van de Hoef en de Toom tussen de bomen ook aanvullend struiken aan te planten. De gemeente zal ook dit plan te zijner tijd aan de aanwonenden, het wijkplatform en de rest van de wijk voorleggen. De verwachting is dat dit, dit najaar in 2012 gebeurt.

Hondenuitlaat

  • Gemeentelijk beleid

In de gehele gemeente Heumen in de bebouwde kom is het beleid : ‘Alle honden moeten worden aangelijnd.’ Er is in de bebouwde kom van Malden één plek waar honden los mogen lopen. Deze plek ligt aan de Vinkenlaan.

Sinds het ontstaan van de Hoogenhof in 1995 is het veld tussen dijk en kanaal op steeds uitgebreidere schaal in gebruik genomen als hondenuitlaatplaats. Hier gingen de wijkbewoners heen om hun hond te laten rennen en spelen met andere honden. De strook grasland aan de voet van de dijk was hier niet voor bedoeld, maar werd wel als zo danig gebruikt. En voldeed aan de behoefte om dicht bij huis met de hond te kunnen rennen en spelen. Sinds de voorbereidende werkzaamheden zijn gestart is het niet meer mogelijk daar de hond uit te laten. De hond kan er nu nog wel komen, maar de baasjes niet meer.

Door de zaal wordt aangegeven dat sindsdien de overlast van hondenpoep en loslopende honden in de wijk toegenomen is, vooral op de fietspaden richting kanaal, de hier langs gelegen groenstroken en op de Oosterkanaaldijk zelf.

  • Hondenuitlaatstrook

De officiële uitlaatstrook voor honden op de Oosterkanaaldijk lag aanvankelijk aan de kanaalkant van de dijk. Deze is ondertussen verplaatst naar de wijkkant. De honden moeten daar echter aangelijnd worden, om gevaarlijke situaties met fietsers op het drukke fietspad te voorkomen. Zo’n officiële uitlaatstrook voor honden wordt regelmatig schoongemaakt door de gemeente.

  • Alternatief hondenlosloopveld

Meerdere wijkbewoners hebben aan de gemeente gevraagd om een plek te creëren in de wijk waar honden los mogen rennen en met elkaar kunnen spelen, zonder dat andere wijkbewoners en passerende fietsers daar last van hebben.

In de wijk is er eigenlijk maar één plek waar zo’n hondenlosloopveld gerealiseerd kan worden. Dat zijn de graslanden tussen de wijk en de parallelweg van de Jan Ludenlaan. De gronden zijn eigendom van de gemeente en worden af en toe voor korte tijd verpacht.


Er zijn ideeën om voor deze plek een integraal plan te maken, waarbij de plek meerdere gebruiksbestemmingen krijgt. Gedacht wordt aan een combinatie van losloopveld en speelveld voor honden, een waterberging (dicht bij het Diederikpad), een plek voor jongeren, een plek om een wandelommetje te maken en plekken met bankjes.

De gemeente vraagt zich af of dit een initiatief van de wijk zelf kan zijn, die de gemeente kan faciliteren. Op het wijkbezoek op 17 mei komt dit plan opnieuw aan de orde.

Hekken rond werkzaamheden

Er zijn sinds enige dagen hekken geplaatst rondom de plek waar de nieuwe keersluis moet komen. Verder zijn op de dijk aan de kanaalkant palen met prikkeldraad geplaatst langs het gebied waar de extra vaargeul moet worden uitgegraven. Deze afrasteringen zijn vergunningvrij en mogen maximaal 2 jaar blijven staan. Het afgebakende gebied is tevens voorzien van verboden toegangsborden.

Effecten van Jan Ludenlaan

Sinds de beplanting is gekapt is de brug van Jan Ludenlaan over het kanaal zeer prominent zichtbaar vanuit de wijk. Dit heeft gevolgen voor de beleving van geluidsoverlast en voor fijn stof.

Geluidsoverlast

Sinds de beplanting weg is, is de geluidsoverlast van het verkeer op de brug ontzettend toegenomen volgens de beleving van de wijkbewoners. Onderzoek wijst uit, volgens de gemeente, dat beplanting slechts zeer minimale geluidsreductie tot gevolg heeft. Ander onderzoek wijst uit dat men bij een gelijke geluidsbelasting meer geluidsoverlast ondervindt van zichtbaar verkeer dan van onzichtbaar verkeer.

Bij de planning van de Hoogenhof is rekening gehouden met geluidsoverlast van de Jan Ludenlaan zelf. Er is destijds geld gereserveerd om een geluidsscherm aan te leggen tot aan de brug. Waarom er destijds geen scherm op de brug is gepland, is niet duidelijk. Zo’n scherm op de brug is momenteel niet in de begroting van de gemeente voorzien. Ook is er in het verleden geen geld voor opzij gezet.

De Jan Ludenlaan is een provinciale weg.

De gemeente zal een verzoek indienen bij de provincie en Rijkswaterstaat om een geluidsscherm te plaatsen aan de Maldense kant van de brug. Dit om de onvoorziene effecten van de kap van de beplanting te compenseren. De verwachting is dat het zeer lastig zal zijn om resultaat te boeken.

De gemeente zelf kan tussen dijk en wijk voor extra beplanting zorgen.

In Heumen-Noord is in de grondexploitatie geld gereserveerd voor de aanleg van geluidsschermen langs de A73 en de Jan Ludenlaan. Berekend is dat dit scherm ook minder geluidsoverlast van de A73 voor de Hoogenhof tot gevolg heeft. Hoe dit precies werkte, werd niet duidelijk.

Verder is door de aanwezige wijkbewoners de vrees uitgesproken dat een geluidsscherm langs de Jan Ludenlaan aan de Heumense kant juist extra geluidsoverlast in de Hoogenhof tot gevolg zal hebben. De gemeente zal dit verder laten uitzoeken.

Fijn stof

Nu de beplanting bij de brug niet meer aanwezig is, wordt het fijn stof van het verkeer op de Jan Ludenlaan niet meer gefilterd door de beplanting. Het fijn stof wordt nu de wijk ingeblazen bij zuidelijke en westelijke winden.

Volgens de gemeente kan fijn stof uitstekend opgevangen worden door beplanting. De effecten van vegetatie langs de (snel)wegen zijn ook op een grotere afstand (meer dan 50 meter) positief, zo wijst onderzoek uit. Vooral bomen en struiken met ruwe en behaarde bladeren, zoals lindes vangen veel fijn stof op. Bepaalde naaldbomen zijn door de spitse structuur van de naalden zelfs nog geschikter voor het wegvangen van fijn stof.

De gemeente zal om fijn stof van het verkeer op de brug weg te vangen in het beplantingsplan stuiken en bomen opnemen die deze fijn stof opvangende eigenschap hebben.

Een wijkbewoner vraagt of er dan niet langs het gehele kanaal beplanting moet komen om het fijn stof van de scheepvaart op te nemen. Zeker omdat er een toename van de scheepvaart verwacht wordt als de sluis klaar is.

Een andere bron van fijn stof in de wijk is de A73. Er wordt nagedacht over de mogelijkheid om aan de westrand van het open gebied ten westen van het kanaal een bomenrij aan te planten om fijn stof op te vangen.

Verkeerssituatie op Oosterkanaaldijk

Tot slot wordt nog even ingegaan op de verkeerssituatie op de Oosterkanaaldijk. De gemeente zal ervoor zorgen dat de verkeerstoezichthouder de komende tijden regelmatig gaat controleren. Indien nodig wordt de aannemer aangesproken. De paaltjes onder de brug zullen alleen verwijderd worden als dit nodig is voor de werkzaamheden. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond (’s avonds en in de weekenden) zullen de paaltjes teruggeplaatst worden om inrijden van auto’s te voorkomen.

De gemeente zal nagaan wat er gedaan kan worden aan het sinds kort ontstane zandpad om de paaltjes heen.